Update Corona
Algemene richtlijnen Rijksoverheid
De basisregels voor iedereen lees je hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/gezondheidsadviezen.
Veel gestelde vragen over cultuur vind je hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/cultuur
Enkele belangrijke onderdelen hieruit zijn:
- Vanaf 1 juli zijn nog 2 categorieën voor (culturele) activiteiten: activiteiten binnen en activiteiten buiten.
Zie regels voor binnen en buiten - Wat is er toegestaan bij de (amateur)beoefening van kunst, zoals toneelspelen, dansen, musiceren en acteren?
Vanaf 29 september geldt het volgende:
Kinderen en volwassen (professionals en amateurkunstbeoefenaars), zoals toneelspelers, dansers en acteurs, mogen kunst beoefenen, repeteren en optreden.- Buiten de eigen woning geldt dat u met maximaal 4 personen anders dan een huishouden een gezelschap mag vormen (kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee).
- Uitgezonderd van de maximum gezelschapsgrootte van 4 personen zijn personen die theater, dans, sport of muziek in de vorm van culturele uiting beoefenen. Hierbij is het maximale aantal personen binnen 30 personen per ruimte en buiten 40 personen.
- Voor personen tot en met 17 jaar geldt er een uitzondering op het maximum aantal van 30 personen binnen en 40 personen buiten voor cultuur-, kunst-, muziek-, en andere georganiseerde jeugdactiviteiten.
- Het is niet toegestaan om (dans)wedstrijden met publiek te organiseren.
- Bij bepaalde activiteiten is contact noodzakelijk en geldt de 1,5 meter alleen voor zover dat mogelijk is. Het gaat om bijvoorbeeld acteurs en dansers (zowel professionals als amateurkunstbeoefenaars).
- Blazers mogen spelen als zij minimaal 2 meter afstand (in de blaasrichting) houden tot anderen. Dit is door de sector opgenomen in het protocol.
- Voor grotere groepen is ontheffing nodig van de voorzitter van de veiligheidsregio.
- Mag er samen gezongen worden door (professionele en amateur) zangkoren en zangroepen?
Professionele en amateurkoren en zanggroepen mogen repeteren en optreden als zij hierbij de
aanvullende richtlijnen van het RIVM opvolgen (zie onderaan die pagina).
In deze richtlijnen zijn extra adviezen opgenomen over ventilatie.
Deze aanvullende richtlijnen van het RIVM zijn overgenomen in de protocollen van de sector. - Mag er meegezongen worden met een concert?
Meezingen bij bijvoorbeeld concerten is niet toegestaan.
Tenslotte is er vanuit de rijksoverheid ook het dringende advies om mondkapjes te dragen. Het bericht hierover is hier te lezen.
Denk goed na wat je hiermee wil bij repetities. Mondkapjes op bij binnenkomst, totdat je op je vaste plek zit/staat, of bijv totdat de dansactiviteit begint?
Mochten er specifieke richtlijnen voor cultuur komen op dit gebied, dan vind je die uiteraard hier. Maar denk dus ook zelf goed na hierover.
LKCA
Zij schrijven:
De gevolgen en maatregelen rond de coronacrisis volgen elkaar snel op, ook voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Wij merken dat er veel vragen zijn.
Om deze vragen te beantwoorden houden wij het artikel ‘Wat mag er wel en niet’ voortdurend up to date.
In dat artikel wordt ook verwezen naar protocollen voor diverse disciplines, zoals dans, theater, zang en muziek,
en naar het algemene protocol voor de sector cultuureducatie en -participatie.
Momenteel staat er:
Per 29 september zijn de regels weer strenger. Voor theater-, dans- of muziekbeoefening (ook in een vereniging) geldt echter een uitzondering op het maximum aantal van 4 personen per gezelschap. Beoefening mag binnen met maximaal 30 personen en buiten met maximaal 40 personen plaatsvinden. Voor grotere groepen is ontheffing nodig van de voorzitter van de veiligheidsregio. Lees alle updates op onze website.
KNMO en Koornetwerk
- Muziek
- Een aangepast protocol voor muziekverenigingen met blazers vind je op de site van de KNMO: https://www.knmo.nl/knmo-over-coronavirus/
- Zang
- Op de site van Koornetwerk vind je verschillende documenten, zoals een aangepast protocol en een artikel over ‘zingen in zigzag’ en advies over ventilatie.
Zie https://koornetwerk.nl/category/corona/
En zie https://koornetwerk.nl/protocol/ voor het protocol met aanvullende richtlijnen (versie 23 augustus)
. - Korenkoepel KBZON heeft ook een interessant artikel geschreven voor koren: ‘Opties voor koorbesturen. Een handreiking’ > informatie en tips over het wel of niet opstarten van de repetities.
Zie https://mcusercontent.com/0cbfa43c3817bbb2eaad7f43f/files/eef0f993-42ea-4f68-88e0-6786479c8af3/Omgaan_met_Corona_KBZON_definitieve_versie.pdf
- Op de site van Koornetwerk vind je verschillende documenten, zoals een aangepast protocol en een artikel over ‘zingen in zigzag’ en advies over ventilatie.
Veiligheidsregio Twente
Om te zorgen dat de maatregelen gehandhaafd kunnen worden, geldt sinds 26 maart 2020 landelijk, dus ook in Twente, een noodverordening. Wanneer de landelijke maatregelen wijzigen, dan wijzigt de noodverordening ook. De laatste versie van de noodverordening VRT is van 1 oktober 2020.
Deze informatie vind je hier: https://vrtwente.nl/corona/
Op de site staat nu:
Als we afstand blijven houden, drukte mijden en onze eigen verantwoordelijkheid nemen, kunnen we de verspreiding van het virus afremmen. De afgelopen weken is het aantal besmettingen echter toegenomen. Ook in Twente. We moeten met z’n allen alert blijven.
Op 28 september heeft premier Rutte tijdens een persconferentie toegelicht dat een aantal maatregelen worden aangescherpt. Het doel van de nieuwe maatregelen is om de gezondheid van de inwoners de veiligheidsregio’s te beschermen, ofwel het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. Deze maatregelen zijn vertaald in een noodverordening.
.
Protocol
Wil je met jouw groep weer gaan repeteren, dan moet je een eigen protocol hebben. Het bovengenoemde protocol (plus aanvullingen van KNMO en Koornetwerk, waar nodig) kan je hiervoor als richtlijn gebruiken.
Dit protocol hoeft niet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeente.
De gemeente heeft vertrouwen in haar culturele veld en gaat er vanuit dat het veld zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Hierdoor is er besloten geen meldplicht op te stellen voor het aanleveren van protocollen.
Jeugdfonds Sport & Cultuur – Toolkit
Door de coronacrisis hebben meer gezinnen geldzorgen en dan wordt vaak als eerste bezuinigd op deelname aan sportclubs en culturele lessen.
Vorige maand heeft het Jeugdfonds Sport & Cultuur de campagne ‘Mag ik straks ook weer meedoen?’gelanceerd, waarmee ouders geholpen kunnen worden als er thuis geen geld is.
Ook zijn er handige toolkits beschikbaar waarmee organisaties hun doelgroepen kunnen informeren over mogelijkheden bij het fonds.
De toolkit bevat onder andere teksten voor de website en nieuwsbrief, poster, flyer en teksten voor social media kanalen. De toolkit is te downloaden via https://jeugdfondssportencultuur.nl/voor-wie/toolkit-cultuur/.
Meer weten over de mogelijkheden? Mail dan naar communicatie.nederland@jeugdfondssportencultuur.nl